25 Şubat 2013 Pazartesi

Ulusalcı kanattan Dilek Akagün Yılmaz: Ulusal çıkarlar kırmızı çizgi

Dilek Akagün Yılmaz "ulusalcı, solcu, şahin"

Ulusal çıkarlarda şahiniz

ANKARA - CHPdeulusalcıolarak anılan kesimin sesini en çok yükselten isimlerinden olan Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Ulusal çıkarlar söz konusu olduğunda hepimizin şahin olması lazım. CHPyi başkalaştırmak, dönüştürmek isteyenlere izin vermeyizdedi. Yılmaz Tabanımız çarşafa rozet takılmasını kabul etmez. Seyit Rızanın kahraman gösterilmesini de kabul etmezsözleriyle de eski Genel Başkan Deniz Baykal ve Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygünü hedef aldı.
İnsan Hakları Derneği Uşak Şubesinin kurucuları arasında yer alan Yılmaz, SHPde aktif politikaya başlamış. İlk kadın belediye meclis üyesi, ilk kadın ilçe başkanı olmuş. Bugün CHP içinde aynı çizgide görünseler de Hiçbir zaman Deniz Baykal ekibinde olmamış, SHPde hep Erdal İnönünün yanında yer almış. Bunu, Baykal ekibinin hizipçi olması ve antidemokratik tavırlarınabağlıyor. Son seçimlerde Uşakta önseçim yarışından başarıyla çıkıp parlamentoya gelen Yılmaz ile CHP içindeki kimlik kavgaları üzerinde konuştuk. Sorularımıza yanıtları şöyle:

 
Çarşafa rozet: 2009 seçimleri öncesinde beni en çok üzen konulardan biri Sayın Baykalın çarşafa rozet takmasıydı. Bu benim için kırılma noktasıydı. O süreçte ben kenarda kaldım.

Solcu, ulusalcı, şahin: Kendimi solcu ama ulusal çıkarlara, Türkiyenin bağımsızlığına önem veren biri olarak görüyorum. Ulusal çıkarlar söz konusu olduğunda hepimizin şahin olması lazım.

Yeni CHP olmaz: Yeni CHP kavramına katılmıyorum. CHP değişimden yana partidir ama yeni CHPderken bu arkadaşlarımızın CHPnin milliyetçi yaklaşımından uzaklaştıklarını görüyoruz, 6 okta ilkelerimiz var, milliyetçilik kavramımız ulusal çıkarların peşinde gitmek, antiemperyalist olmak demek.

Aygün rahatsızlığı: Hüseyin Aygünün söylemlerinde rahatsızlık duyduğumuz pek çok şey var. Bu, Dersim olayıyla çıktı. CHPnin geçmişine, değer yargılarına, tahrip edilmiş belgelerle saldıramazsınız, dedim.

Dönüştürmeye izin vermeyiz: CHPyi kendi düşüncelerine göre dönüştürmeye çalışıyor arkadaşlar. CHP başkalaştırılacak bir parti değildir.

Yönetime eleştiri: Parti yönetimi de bu konuda biraz daha ilkeli davranmalı. CHPnin geçmişteki çizgisi ya da bugünkü gelinen yerdeki yaklaşım biçimlerine aykırı davrananlar çok ciddi uyarılmalı, yine bir şey olmuyorsa gereken yapılmalı. Seyit Rıza kahraman değil: Uşak tabanı tutucu değil, sol değerlere sonuna kadar sahip çıkan isanlar. Ama bizim tabanımız Seyit Rızanın kahraman gösterilmesini asla kabul etmez, çarşafa rozet takılmasını da kabul etmez.

Şivan Perweri dinlerdik: Öğrenciliğimiz sırasında Kürtçe konuşulmasının, Kürtçe şarkılar söylenmesinin yasaklanmasını, insanların çocuklarına Kürtçe ad verememesini eleştiriyorduk. Yurtta Şivan Perweri saklı gizli dinliyorduk. Güneydoğuda insan hakları, demokrasi sorunu var, Batıda da. Balyoz, Ergenekon davalarında insanlar olağanüstü mahkemelerde yargılanıyor, KCK davasındakiler de.

CHP dik durmalı: Kırmızı çizgilerimiz, bu ülkenin üniter yapısı olmalıdır. Anayasa çalışmalarında bu ülkenin bölünmesi yönünde bir adım atılacakmış gibi bir algı oluştu; burada CHPnin dik duracağını bizim insanlara daha net anlatmamız gerekiyor. CHP, federasyonu savunamaz. Sonuna kadar özgürlük tamam, ama üniter yapının kaldırılmasına dönük çabalara da geçit vermemiz mümkün değil.

--------------------------------------------
Cumhuriyet Gazetesi'nde 17.12.2012 tarihinde yayımlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder